Wat doet hyaluronzuur met de huid?

Wat doet hyaluronzuur met de huid?

Hyaluronzuur, het komt tegenwoordig in alle soorten en maten. Het zit in serums, dagcrèmes, nachtcrèmes, maskers en er zijn ook supplementen te verkrijgen. Maar wat is hyaluronzuur eigenlijk en waarom is het zo goed voor de huid? 

Wat is Hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een lichaamseigen glucose (suiker bouwsteen) dat voorkomt in bindweefsel, opperhuid en zenuwweefsel. Het werkt beschermend, als bouwsteen en vocht inbrengend. Een hyaluron molecuul kan 100 keer zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden. Zonder hyaluronzuur kunnen veel functies in het lichaam niet gedaan worden. Het is dus een stof die goed is voor de algehele gezondheid van het lichaam.

Doordat de stof zo goed vocht kan vasthouden wordt het gebruikt in serums, crèmes, maar ook in billendoekjes, als hydraterende stof en in lenzenvloeistof en oogdruppels. Dit om het oog goed vochtig te houden.

PRO TIP: Ons Hyaluronic Acid Serum hydrateert enorm de huid van binnenuit en komt in de tweede huidlaag!

Hyaluronzuur in de huid

Hyaluronzuur in de huid heeft veel voordelen:

  • Het is vochtbindend en hydrateert de huid
  • Zorgt ervoor dat alle functies in de huid goed kunnen werken
  • Collageen beter wordt aangemaakt 
  • Het vult lijntjes en kleine rimpels op
  • Bevordert wondgenezing door antibacteriële werking
  • Het heeft antioxiderende werking en gaat vrije radicalen tegen in de huid

Het is daarom enorm belangrijk om het hyaluron niveau in de huid op peil te houden.

PRO TIP: Het Intense Hydra Serum hydrateert niet alleen de diepste huidlaag, maar ook de bovenste zodat de huid een prachtige glans krijgt.

Hyaluron molecuul

Wat gebeurt er als er te weinig hyaluronzuur is in de huid?

De aanmaak van de lichaamseigen stof kan ook vermindert zijn. Hierdoor is de huid vochtarm. Een huid die vochtarm is maakt minder collageen aan, kan moeilijker afvalstoffen afvoeren en krijgt een doffe teint.

Zonder het vocht in de huid kan er minder collageen geproduceerd worden, waardoor huidveroudering optreedt. Het is dan ook niet raar dat de cosmetica wereld zijn aandacht op het ingrediënt heeft gevestigd. 

Hyaluronzuur is voor ieder huidtype geschikt

Hyaluron is voor elk huidtype en niet alleen voor een droge of oudere huid. Het is juist ook uitermate geschikt voor acne of een vette huid. Een acne/vette huid wordt vaak over gestimuleerd door het te veel aan reinigen en exfoliëren waardoor deze uit balans raakt. Hyaluronzuur zorgt er voor dat de huid in balans blijft en de afvalstoffen goed kan afvoeren.

Elk huidtype kan daarom dit ingrediënt gebruiken. Hoe meer hyaluronzuur, hoe beter. Zo kunnen alle functies in de huid goed onderhouden worden en blijven de cellen gezonder.

PRO TIP: Liever hyaluronzuur in een crème? Onze Intense Moisturizing Day Cream bevat stabiel hyaluronzuur.

Welk hyaluronzuur is het beste? 

Er is heel veel verschillende hyaluronzuur cosmetica op de markt. Het belangrijkste is dat het een laagmoleculair hyaluron bevat voor alle huidtypen, maar vooral vochtarme huid en beginnende huidveroudering. Alleen dan komt het in de dermis (binnenste deel van de huid), waar het geproduceerd wordt en ook wordt opgenomen.

PRO TIP: Ons Hyaluronic Acid Serum bevat laagmoleculair hyaluron voor diepe hydratatie en opvulling.

Een medium- tot hoogmoleculair hyaluron kan je goed gebruiken bij normale huiden en jongere huiden (die produceren nog volop hyaluronzuur).

PRO TIP: Het Aqua Recover HYA+ Serum bevat medium tot hoogmoleculair hyaluron. Perfect om te gebruiken tussen 20-30 jaar of wanneer het vochtpeil al redelijk in balans is.

Vaak wordt er gekozen voor één soort hyaluronzuur, maar je kunt ook twee verschillende gewichten combineren in één product. Op deze manier wordt optimale hydratatie in beide huidlagen bereikt.

Het afstemmen van de juiste ratio en de juiste percentages hyaluronzuur in een product zijn erg belangrijk en vereist kennis van zaken. Het is namelijk mogelijk om hyaluronzuur te ‘over doseren’. Wanneer het product te veel hyaluronzuur of verkeerde ratio’s van verschillende moleculaire gewichten bevat, kan hyaluronzuur juist vocht gaan onttrekken aan het lichaam. De huid wordt dan rood, geïrriteerd en raakt uit balans.

Wanneer het ingrediënt 'Sodium Hyaluronate' in de INCI lijst staat weet je dat het gaat om een stabiel hyaluronzuur die in de dermis terecht komt. Bekijk altijd de ingrediëntenlijst! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.